La Voz de Galicia

Noticias e datos para falar da alimentación

La Voz de la Escuela

Jesús Garrido
Segundo a FAO, son máis as persoas obesas que hai no mundo que as que pasan fameSegundo a FAO, son máis as persoas obesas que hai no mundo que as que pasan fame

Con frecuencia sentimos afastados os números cos que se define a existencia da pobreza ou os problemas que levan consigo a fame e a escaseza de recursos. De aí a importancia de buscar noticias próximas que nos axuden a ver o que sucede arredor de nós. A forza da noticia é a clave no noso traballo escolar e de toda La Voz de la Escuela. A noticia atrae, preocupa, dá volta ao pupitre e é aprendizaxe de cada día, chama á porta de clase. De aí que busquemos as noticias próximas que o xornal nos serve cada día: é o esencial de La Voz de la Escuela.

16 Oct 2019. Actualizado a las 05:00 h.

1. As artimañas da publicidade que crean nenos gordos

(Lucía Cancela, Laura G. del Valle, 2/9/2019)

Son capaces de distinguir as marcas polos seus agasallos, polos debuxos asociados ou por un mundo ideal creado ao seu redor. Os máis pequenos da casa recoñecen os produtos polas campañas de publicidade que viron na televisión ou Internet unha e outra vez. Tamén no caso da alimentación. E isto non é cuestión menor tendo en conta, como explica José Manuel Miranda, profesor de Nutrición e Dietética da USC no campus de Lugo, que polo xeral os produtos saudables non se publicitan e, se se fai, «xeralmente diríxense aos adultos».

2. A fame ameaza a cinco millóns de persoas en Cimbabue

(La Voz, 7/8/2019)

O Programa Mundial de Alimentos (PMA) fixo hoxe mércores unha petición de urxencia para Cimbabue de 331 millóns de dólares (295 millóns de euros), a fin de previr a inseguridade alimentaria que poderían sufrir máis de cinco millóns de persoas a principios do 2020 por mor da seca. As colleitas de millo deste ano víronse arruinadas pola falta de choivas e, no oeste do país, pola irrupción do ciclón Idai a mediados de marzo, que deixou un saldo de máis dun milleiro de mortos entre Cimbabue (344), Mozambique (603) e Malawi (56).

3. A lactación materna, unha «cultura» que se perdeu en España

(La Voz, 3/8/2019)

O leite materno é «un ouro líquido» que permitiu «sobrevivir á humanidade», xa que non só é un alimento para o bebé, senón que ademais lle outorga numerosos beneficios para a súa saúde e tamén para a da nai. Con todo, en España «a cultura» de dar de mamar perdeuse. Asegúrao en declaracións recollidas por Efe a coordinadora do comité de lactación da Asociación Española de Pediatría, Susana Ares, quen afirma que á nai que dá o peito en público parte da sociedade vea como «unha hippy», alguén que «non ten pudor», cando o leite materno é a «óptima» alimentación para os bebés nos primeiros meses de vida.

4. A poboación mundial con obesidade supera á que pasa fame

(La Voz, 10/6/2019)

A poboación mundial que sofre obesidade superou por primeira vez á que pasa fame, segundo os datos preliminares dun informe que avanzou hoxe a Organización da ONU para a Alimentación e a Agricultura (FAO). O ano pasado, a ONU estimou que a fame crecera no 2017 por terceiro ano consecutivo ata afectar a 821 millóns de persoas en todo o mundo, sobre todo polos conflitos, o cambio climático e a lenta recuperación económica, mentres que a obesidade en adultos afectaba no 2016 a máis de 672 millóns. Ese ano, por exemplo, o número de adultos obesos xa sumaba 104,7 millóns en América Latina e o Caribe, cifra moi superior aos 39 millóns de persoas que sufriron subalimentación nesa rexión entre o 2015 e o 2017.

5. Descobren que os bebés prehistóricos tomaban leite animal en biberóns  de arxila

(Europa Press, 26/9/2019)

Atoparon en tumbas infantís exemplos de recipientes que contiñan leite de ovellas e cabras utilizado supostamente para complementar a lactación e durante o destete

Un equipo de científicos dirixido pola Universidade de Bristol (Reino Unido) atopou a primeira evidencia de que os bebés prehistóricos foron alimentados con leite animal usando o equivalente dos biberóns modernos, segundo publican na revista Nature. Os posibles recipientes de alimentación infantil, feitos de arxila, aparecen por primeira vez en Europa no Neolítico (arredor do 5000 antes de Cristo), converténdose en algo máis común ao longo das idades de Bronce e de Ferro . Os vasos xeralmente son o suficientemente pequenos como para caber dentro das mans dun bebé e teñen un pico a través do cal se pode succionar o líquido.

 6. Máis de 4.000 persoas dependen de asociacións e oenegués para comer

 (La Voz, 1/9/2019)

 O obxectivo principal da campaña era reunir víveres non perecedoiros, especialmente leite, produtos de almorzo, alimentos infantís e conservas de todo tipo. Ademais, aceptáronse artigos de limpeza persoal e do fogar para nenos e adultos. Tal e como explica o responsable do centro de distribución de Ferrol, Manuel González, máis de 50 voluntarios estiveron a recoller alimentos os dous días, de 9.00 a 22.00 horas. A pesar de tratarse da fin de semana dun mes de vacacións, recolléronse 8.000 quilos de alimentos e moitos litros de leite, respondendo ás necesidades do Banco de Alimentos.

 

 


Comentar