A Festa da Pisa da Castaña volve demostrar o seu poder de convocatoria na súa 25 edición
Folgoso do Courel
O Courel celebra a 25 Festa da Pisa da Castaña
Centos de persoas asistiron ao festexo gastronómico na aldea de Froxán, onde se presentou unha nova asociación do sector
08 Dec 2024. Actualizado a las 10:45 h.
A Festa da Pisa da Castaña do Courel demostrou de novo o seu poder de convocatoria na súa 25 edición, que se celebra este sábado na localidade de Froxán. «Hai moita xente que xa vén na véspera e na zona de aparcamento que está habilitada na aldea había cerca de corenta autocaravanas», explica Evaristo Méndez, presidente da asociación cultural Fonte do Milagro, que organiza o festexo gastronómico. A coincidencia coa ponte festiva da Constitución e unhas condicións meteorolóxicas favorables axudaron a que en Froxán se xuntasen centos de persoas. «O tempo acompañounos, porque foi magnífico para celebrar a festa», engade Méndez.
Como é habitual, a principal actividade da xornada foi a recreación do método tradicional de descascar as castañas, que son metidas nun saco que dúas persoas golpean repetidamente contra un tronco. Iso é o que se denomina propiamente a pisa. A operación complétase co chamado abandoxado, que consiste en axitar as castañas nunha bandexa de madeira —o bandoxo— para terminar de pelalas. As demostracións, ofrecidas pola mañá e pola tarde, foron seguidas con atención por numerosas persoas.
O programa de actos comprendeu un pregón a cargo do cantautor Emilio Rúa e a primeira presentación pública da Asociación Galega das Castañas e dos Soutos, unha entidade de recente creación que foi creada coa intención de dar máis cohesión a este sector.
Promoción do sector
Un dos obxectivos da nova asociación, segundo explicaron os seus promotores, é conseguir que a indicación xeográfica protexida Castaña de Galicia se amplíe a todo o territorio da comunidade. Ao festexo asistiu tamén o director da Axencia Galega da Calidade Alimentaria, Martín Alemparte, quen resaltou a calidade da castaña galega.
Os asistentes ao festexo tamén tiveron ocasión de degustar o denominado «menú do pisador» —a base de castaña seca cocida, panceta, chourizo e tarta de castaña—, do que se serviron unhas catrocentas racións. O programa completouse con actuacións musicais do grupo Aikirindo e cunha foliada libre.
A Festa da Pisa celebrouse por primeira vez en 1999, o mesmo ano en que se fundou no municipio de Folgoso do Courel a asociación que a organiza. Desde entón celebrouse anualmente de forma ininterrompida, coas únicas excepcións do 2020 e 2021, nos que tivo que ser cancelada debido ás restricións sanitarias. Por outro lado, os grandes incendios forestais que sufriu a serra do Courel no verán do 2021 destruíron parcialmente o souto de Froxán, que actualmente non produce suficientes castañas para consumir no festexo. Desde entón, dado que os produtores locais prefiren vender o froito en verde, os organizadores deben comprar a castaña seca no Bierzo.