Casi 50 años de un restaurante cervense llevando sus sabores por Nochebuena a las casas y a los turnos de Alcoa
A MARIÑA
«Dende 1978 facemos encargas e temos algún cliente de toda a vida que leva 40 anos collendo aquí a comida», señala Maseda hijo desde O Castelo
22 dic 2024 . Actualizado a las 12:02 h.Hay vínculos que duran escasos minutos, días, semanas o meses y otros son de años y hasta décadas. Tradicionales e instaurados como la vuelta a casa por Navidad o degustar el turrón en estas fechas. La fiesta, claramente, evoca costumbres arraigadas como la que tiene algún cliente con el restaurante O Castelo en Cervo y que suma unas cuatro décadas depositando su confianza en la cocina y el buen hacer culinario del local que regenta Maseda hijo para la cena de Nochebuena: «Un cliente de toda a vida, que leva 40 anos collendo aquí a comida para esa noite, pediume estos días que lle conseguise camarón, centolo e ameixas, porque vai ter 17 comensais. Nós temos unha clientela que, practicamente é a mesma. Nalgún caso, os avós xa levaban a nosa comida, despois os fillos e agora os netos».
Se da otra circunstancia, de razones puramente geográficas, y es la ubicación próxima de Alcoa, que repercute en el volumen de pedidos del restaurante, pues atiende peticiones de menús para llevar para Nochebuena y Nochevieja desde el año 1978, como indica Maseda. Con respecto a la relación con la fábrica aluminera, explica que «ao mesmo tempo, turnos de Alcoa que entran ese día e teñen que pasar a Noiteboa traballando, tamén suelen pedirnos menús. Ofrecémoslles aos departamentos cinco pechados. No caso do cliente particular, é diferente. Algún quere un pouco de todo, outros galo de corral, outros caldeiradas, outros paellas, porque escolle máis o que lle gusta ou o plato que quere. En Alcoa pode haber quendas de 8 ou de 12 traballadores, aos que lles mando paletiñas de cordeiro, ameixas en salsa...». «Sempre algo que se poda quentar», subraya.
«No caso da xente de Alcoa sempre se fai algo que os traballadores poidan quentar»
«Ainda que temos aberto o restaurante, o de Noiteboa non é un día en que a xente adoite comer fóra», comenta. «Por exemplo, a xornada normal en Alcoa non se fai e moitas empresas de fóra teñen convenios de vacacións. Ese día, o restaurante é case nulo; pode vir algún cliente que come e colle a encarga e xa se vai para pasar a Noiteboa», finaliza. Aún así, son casi 50 años atendiendo pedidos en estas fechas. Calcula que «igual por cada Noiteboa, saen entre 250 e 300 racións, pois ao mellor nunha casa soa xa che piden dez primeiros, dez segundos e incluso dez terceiros». Al mismo tiempo, alude a otra circunstancia que se ve cada vez con más frecuencia: «A xente nova cada vez quere cociñar menos porque tamén sabe menos cociñar que a xente de antes. E está a segunda parte. Para a xente de antes estas datas eran especiais e seguen sendo, mentres que da xuventude algún prefire tomar uns viños antes da cea e saír de copas despois, polo que a esa cea non lle dan tanta importancia como a nai ou a avoa que de sempre cociñaron. Elas son as que realmente xuntan á xente nova».
La anécdota navideña del local: en el año 2002 repartieron casi 20 millones de euros con El Gordo
Exactamente fueron 16,8 los millones de euros (en las antiguas pesetas fueron 2.795 millones) que a través de O Castelo se repartieron, hace justo ahora 22 años, en el Sorteo Extraordinario de Lotería de Navidad. El local, cabe recordar, había pedido 35 series del número 31.203 a la afamada administración coruñesa La Favorita, que resultarían agraciados con el tercer premio de El Gordo. Y, en consecuencia, la fortuna llegó a unas 300 familias mariñanas, fundamentalmente de Cervo, San Cibrao, Xove y Burela.