O Poder das Flores en A Trastenda de Nicomedes en Viveiro: «O mel de eucalipto xa está esgotado»
A MARIÑA
Javier Carreiras es uno de los apicultores más jóvenes en la comarca y que cree en el potencial apícola de A Mariña
05 ene 2025 . Actualizado a las 21:48 h.Otro de los expositores de A Trastenda de Nicomedes, mercado navideño de Viveiro, encargado literalmente de endulzar la cita que acaba este sábado en Viveiro, fue O Poder das Flores, de Alfoz y con alguna colmena también en O Valadouro, recientemente galardonado en la Cata dos Meles de Galicia. Javier Carreiras es uno de los apicultores más jóvenes de la comarca, perteneciendo a una generación que está poniendo en valor el oficio y el producto, claramente, apostando a la vez por cuidar la imagen y la innovación, sin perder la esencia del trabajo real y magnífico que hacen las abejas, con su correspondiente contribución a la biodiversidad. Desde la cita viveirense, recuerda los inicios en 2017 de la mano del Consejo Regulador Mel de Galicia apostando por la diversificación comercial: «Intentamos facer diferentes tipos de meles. Normalmente temos catro, pero o de eucalipto xa está esgotado. Agora quédanos a de breixo, a de castiñeiro e multifloral». Ofrecen, a simple vista, tonalidades diferentes. «A cor do mel é o primeiro no que nos fixamos, vemos que son diferentes; entre a multifloral e a de castiñeiro pode haber moita diferenza porque pode ser máis amarga ou, como no caso da de castiñeiro, xa a temos cristalizada que é, como dicimos nós, un reflexo de calidade, que non ten alteración e realmente é un produto que contén todas as propiedades», explica Carreiras.
«No caso da de castiñeiro, xa a temos cristalizada que é, como dicimos nós, un reflexo de calidade»
Mirando al futuro del oficio apícola en A Mariña, reflexiona de la siguente forma: «O futuro da apicultura na Mariña quéroo ver esperanzador. Cada ano imos abrindo campos novos e sacando novos produtos da colmea. Ten un potencial que hai que traballar, para estudar as melloras pero tamén para ser máis creativos. Creo que é moi boa zona, pode haber moito eucalipto pero tamén hai castiñeiro e breixo e aí hai posibilidades para facer un mel de calidade».