Crisanto García, marinero y cocinero durante más de 30 años: «Eu non quero saber nada máis do mar, gústame pasear por terra»
RIBEIRA
Se embarcó cuando solo tenía 14 años de edad para ayudar a su familia: «Non me quedou outra»
13 may 2023 . Actualizado a las 05:00 h.Si bien es cierto que existen quienes eligen el mar como una opción laboral por una cuestión de vocación, la realidad es que muchos de los que trabajaron y trabajan a bordo lo hacen por una cuestión de supervivencia, cuando no hay más opciones.
Este es el caso de Crisanto García, ribeirense de 69 años y jubilado a los 55, tras más de tres décadas trabajando en el mar, donde empezó a la temprana edad de 14 años: «Dise moito que os de Ribeira levamos o salitre nas venas, pero é que non había moitas máis opcións. Fun ao mar para axudar á familia. Era unha época na que as clases sociais marcaban moito o rumbo, e non me quedou outra».
Comenzaba entonces la carrera profesional de Crisanto García a bordo de distintos barcos, empezando sus andaduras en uno de pabellón extranjero, en Holanda, a donde fue para trabajar como marinero: «Tiñas que marchar un mínimo de seis meses e eu botei un ano, pero claro, nesa época aínda non tiña unha familia propia. Ganábase ben, pero eu fun e tiven que pagarme todo, os permisos e garantías no estranxeiro, ninguén regalaba nada».
En los fogones
Pese a que Crisanto García comenzara como marinero en barcos de arrastre, pronto encontraría su hueco dentro de este mundo, ocupando el puesto de cocinero:«Empecei de despenseiro, e interesábame moito a cociña, sempre foi algo que me gustou. Cheguei a sacar o título en Huelva, animáronme dende a empresa e xa lle collín o gusto. Traballei diso durante trinta anos, e o resto, de mariñeiro».
Sobre cómo era el día a día en los barcos desde el punto de vista del encargado de hacer la comida, el ribeirense señala que la jornada comenzaba a las siete de la mañana: «Á mañá levántaste para facer o pan, esa é a primeira tarefa do día. Había algúns barcos con amasadora, e outros que non a tiñan. Deixabas a masa levedar, tomabas o cafeíño e o pan estaba listo para o bocadillo das dez da mañá».
Tras el desayuno, el día no había hecho más que comenzar entre los fogones del barco, que no descansarían hasta bien entrada la tarde noche, una vez preparadas todas las comidas: «No momento no que xa estaba listo o almorzo, comezaba a preparar o menú do día, porque nun barco cómese cedo, entre as doce e a unha, e a cea é ás seis da tarde. Facía pratos para todos, alternando, moitas potaxes, peixes, carnes... Intentaba variar as opcións para que non resultasen aburridas dentro do que fose posible, porque as mercancías eran limitadas e non podías parar en calquera porto a mercar».
Plato estrella
Entre las especialidades de este experimentado cocinero, hay un plato que destaca sobre el resto, y que ha conseguido lograrle cierta fama entre sus seres queridos: «O meu eran as empanadas, era o que máis me gustaba e mellor sabía facer. Aínda despois da xubilación empecei a facelas para os amigos, e mesmo colgaba fotos no Facebook, pero chegou un momento no que xa me pedían demasiadas e as sentía como unha obriga», reconoce entre risas.
En cuanto a la despensa, lo cierto es que, reconoce Crisanto García, no siempre era sencillo calcular la cantidad de víveres necesarios para expediciones que, en ocasiones, podían pasar más de siete meses sin pisar tierra: «Había que facer un balance e procurar que sobrara, non que faltase. Era difícil calcular, e despois tratabas de cambiar os menús ao máximo. Tamén dependía de que barco se tratara, no pesqueiro eramos corenta e pico, e nos mercantes ou nos buques da Xunta de Galicia de investigación, sobre unha vintena de persoas».
Pese a que al ribeirense le gustara mucho su trabajo en la cocina, lo cierto es que la vida a bordo no es sencilla, y Crisanto García recuerda aquellos años como una época muy solitaria: «É duro. Hai momentos nos que te pos a reflexionar. Ao mirar as estrelas e ver a inmensidade pensas por qué me dedicaría eu a isto? Por que non traballaría na terra? Pode parecer bonito se non o coñeces, pero eu non vin crecer as miñas fillas. Sempre dicía que, se volvera nacer, non sería mariñeiro».
Mirar atrás
Desde su jubilación, Crisanto García nunca ha extrañado el mar. Es algo que reconoce abiertamente, aunque no deje de ser un amante de la ría: «Tiven a oportunidade de ter un barco de pesca deportiva, e nin iso quixen. Eu non quero saber nada máis do mar, gústame pasear por terra, aínda que sigo sacando fotografías da ría diariamente».
Sin embargo, todo lo aprendido en aquellos años se traslada a su vida actual. Un ejemplo son sus dotes culinarias, que sigue aplicando a sus menús y a la hora de alimentar a sus amistades. También el inglés, que aprendió con mucho esfuerzo, continúa como una herramienta lingüística que conserva años después: «Custoume moito controlar o idioma, pero agora xa o chapurreo bastante ben. Teño familia en Estados Unidos e podo entenderme, e xa é bastante para un rapaz que saíu da escola sabendo sumar, restar, multiplicar e dividir, nada máis».
Por todos los mares
Crisanto García comenzó en barcos en Holanda pero pronto llegaría a los puntos más remotos del globo.
Entre sus viajes destacan sus breves estadías en el continente africano, el Mar del Norte y su expedición por Bangkok.