CONTENIDO PATROCINADO

Fortalecer as uvas autóctonas e favorecer o crecemento do territorio amparado, a creación de circuítos enoturísticos e a transformación dixital das adegas está entre os grandes retos de futuro que se marca o Consello Regulador

A Denominación de Orixe de Valdeorras apostou de forma contundente, hai agora máis de catro décadas, pola plantación de variedades autóctonas. «E o paso do tempo amosou o atinado desta decisión», destaca José Luis García Pando, presidente dun Consello Regulador que engloba máis de 40 adegas nun territorio que se caracteriza pola súa ampla variedade de chans e por posuír un microclima específico que axuda a elevar a calidade das colleitas.

O cultivo de viñedos neste territorio amparado remóntase ao Imperio Romano. O descubrimento de antiguos lagares no Concello de Larouco que poderían datar desta época así o evidencia. Diferentes estudosos sinalan que, coma sucedeu en diferentes emprazamentos de Europa Occidental, o viño probablemente comezouse a cultivar na zona ligado aos primeiros campamentos romanos. Xa daquela existen evidencias de que en Valdeorras se prantaron viñas para a elaboración de viños brancos e tintos. Polo tanto, este territorio constitúe o berce dunha tradición ancestral na comunidade.

Variedades de uva máis significativas

«En Valdeorras é onde nace o godello orixinal e inimitable», precisa García Pando, quen recorda que non foi ata o ano 1974 cando, ao abeiro do proxecto Revival, se comezou a recuperar esta variedade que hoxe é a raíña da denominación de orixe.

Precisamente, os datos oficiais así o evidencian. Dos 5,5 millóns de quilos de uva recollidos na vendima de 2020 -unha das máis difíciles debido ás restriccións e requisitos sociosanitarios impostos polas administracións para facer fronte á pandemia, segundo destaca García Pando- un total de 3,5 millóns pertencen a esta variedade.

Síguelle, en orde de importancia cuantitava, a mencía, con 1,2 millóns de quilos. Por tras sitúanse a garnacha, a palomino e outros tipos de uva máis minoritarios, como a sousón.

Traballos de vendima dunha viña de godello no concello de Petín (Bodega María Teresa Núñez Vega)
Traballos de vendima dunha viña de godello no concello de Petín (Bodega María Teresa Núñez Vega)

 Cualidades enolóxicas do godello

Os viños brancos elaborados a partir da uva godello destacan pola súa personalidade e por posuír unhas cualidades enolóxicas que imprimen forza, con moita froita e moita estrutura. De maduración precoz, este tipo de uva orixina viños moi equilibrados entre o seu grado alcólico e a súa acidez, que resultan intensos e francos no nariz.

Tan relevante é a uva godello na zona, que Valdeorras é o único territorio amparado de España no que é obrigado elaborar godellos 100%. Porén, cada ano que pasa, cobra máis relevancia a mencía, un tipo de uva que permite elaborar viños suaves e melosos.

Retos de futuro

Precisamente, para fortalecer estes tipos de uva e favorecer o crecemento do territorio amparado, entre os grandes retos de futuro que se marca o Consello Regulador da D.O. Valdeorras está -en canto ás circunstancias o permitan- o de favorecer a creación de circuítos enoturísticos arredor do viño na zona.

Trátase dunha das materias pendentes desta denominación de orixe, en torno á cal «cómpre -segundo García Pando- realizar un maior esforzo coordinado por parte de todos, adegas, empresas turísticas e de restauración e administracións».

Xunto a isto, conseguir aumentar a superficie plantada na comarca é outro dos retos que se marca o equipo de goberno que capitanea García Pando á fronte do Consello. Precisamente, este ano, o Ministerio de Agricultura autorizaba a plantación de catro novas hectáreas de viñedo no territorio amparado. A nivel galego, a D.O. de Valdeorras foi a segunda da comunidade que recibiu unha maior extensión de viñedo, coa tramitación de cinco petición (todas as que se pediron a través da Consellería do Medio Rural).

«Aumentar a superficie de plantación permitirá incrementar a cantidade de viño comercializable dende Valdeorras», destaca García Pando, quen aposta porque estes incrementos se efectúen «con todas as garantías» para preservar a calidade das uvas e dos viños elaborados.

Transformación dixital das adegas

Finalmente, favorecer a transformación dixital das adegas para que poidan adaptarse aos novos tempos e incrementar as súas vendas a través de canles online é outro dos obxectivos de futuro nos que traballa o Consello Regulador.

Precisamente, unha das consecuencias da pandemia é que ten propiciado un salto na transformación dixital de moitas empresas e negocios e «as adegas valdeorresas -segundo precisa o presidente do Consello Regulador- non poden quedarse atrás».