Regístrate gratis y recibe en tu correo las principales noticias del día
Alvariza en uso, en Quiroga, no Courel, nunha foto tomada no 2021.
Alvariza en uso, en Quiroga, no Courel, nunha foto tomada no 2021. Alberto López

14 mar 2024 . Actualizado a las 05:00 h.

Estes días atrás collín unha leve catarreira que, aínda que foi de pouca importancia, me tivo incómodo algo máis dunha semana. Unha leve dor de gorxa, malestar corporal e algo de fatiga sen chegar a ter febre foi a sintomatoloxía. Non sendo estritamente necesarios, procuro non tomar medicamentos para doenzas que non os precisan. O que fixen foi seguir os consellos da casa de toda a vida: tomar bebidas quentes, gardarse, abrigarse e combinar limón con mel. Dese xeito, conseguín botar a molestia do corpo sen necesidade de ter que recorrer á química.

A verdade é que non son un grande entusiasta do mel, e iso que na casa temos un bo arsenal procedente dos Ancares e que é realmente espléndido. É un produto solidificado que hai que raspar para extraelo do bote, cun sabor intenso cheo de matices que a min me trae moitos recordos. Unha desas lembranzas lévame á aldea onde os meus avós tiñan debaixo do hórreo varios cortizos de abellas que lles proporcionaban mel para todo o ano. Aqueles cortizos eran ben rústicos. Estaban feitos de casca de sobreira e teitados cunha tapa feita co barro da zona, que xa tiña ata unha capa vexetal por riba. Cando remataba o mes de agosto era o tempo de recoller o mel.

O meu avó achegábase só aos cortizos cun tizón fumegante co que movía as abellas para coller delicadamente aqueles panais que chorreaban o mel. Eu quedaba a distancia, observando como as abellas se lle pousaban polo corpo sen picarlle, coma se o coñecesen. A verdade é que para min, como rapaz, era un espectáculo ver a escena desa interacción interesada entre el e as abellas.

Na actualidade comezamos a ser conscientes da dramática diminución da poboación de abellas debido a diferentes factores. A deforestación, as prácticas inadecuadas nos cultivos agrícolas, o cambio climático ou a aparición de especies invasoras, como a véspera velutina, poñen en perigo a súa supervivencia. Elas polinizan boa parte dos alimentos que precisamos; de aí que sexa vital incidir no seu coidado. A súa saúde é indicador do que pode ser o noso futuro inmediato, así que é mellor recapacitar sobre isto ca laiarse de algo moito peor derivado dun mundo deteriorado pola súa perda.