Regístrate gratis y recibe en tu correo las principales noticias del día
Colleita da pataca na comarca ourensá da Limia.
Colleita da pataca na comarca ourensá da Limia. Santi M. Amil

04 jun 2024 . Actualizado a las 05:00 h.

Estaba hai días visualizando unha serie de mapas sobre cultivos agrícolas en Europa, cando me chamou a atención un de 1491 sobre a extensión da pataca. O mapa estaba en branco e matinei que, quizais, podería haber algún erro. Logo duns segundos reaccionei, e caín na conta de que a pataca chegou dende América. Pese a isto e á importancia desta planta na nosa alimentación, ás veces podemos chegar a interiorizar que leva con nós dende tempos inmemoriais, e non é exactamente así.

Pois, ben, o familiar tubérculo que tanta fame quitou, complemento case que fundamental na nosa gastronomía, chegou a Europa no século XVI, pouco despois de que fose visto por primeira vez na provincia de Vélez (Colombia) no ano 1537. No 1554, a pataca foi traída dende Perú a España como curiosidade fitolóxica, e non como planta alimenticia. Dise que a Galicia chegou a comezos do século XVII, aínda que hai referencias que indican que xa se puideron cultivar na horta botánica do mosteiro de Herbón en Padrón a mediados do século XVI; mais non foi ata o XVIII que empezou a ter relevancia para o consumo humano. Antes de chegar a pataca estaba a castaña. Debido a unha importante praga sufrida polos castiñeiros galegos, xeneralizouse a plantación e consumo destes tubérculos.

Unha das diferentes nomenclaturas que ten en Galicia é a de castañas de terra. Sexa como for, a pataca estendeuse por todo o territorio galego e fíxose moi popular socialmente, converténdose en vertebradora da gastronomía popular galega ata hoxe. Sen dúbida, alén da súa popularidade, está demostrado que a pataca en Galicia se deu ben non só en cantidade, senón tamén en calidade, de aí as diferentes variantes e o seu sabor único e amplamente recoñecido. O polbo con cachelos á galega é un auténtico manxar; igual que unha tortilla de Betanzos, a carne ao caldeiro ou unha boa caldeirada de peixe tamén son delicias nas que a pataca é protagonista coma en moitos outros pratos da nosa gastronomía. A función da pataca en Galicia é histórica. Eu declárome firme defensor deste saboroso tubérculo en todas as súas preparacións. Como curiosidade, dicir que na miña casa sempre se lle chamaron indias, por influencia do barallete, a xerga dos afiadores.