José Benito Rodríguez, deshollinador: «Se a cheminea está sucia, a estufa queima peor, quenta menos e gasta máis»
FERROL
Este ribadense lleva más de una década de limpiachimeneas profesional en las provincias de A Coruña y Lugo
29 sep 2023 . Actualizado a las 18:41 h.Han pasado casi 60 años desde que la película Mary Poppins, un musical de 1964, popularizara la figura del deshollinador. El trabajo de José Benito Rodríguez Pardo, ribadense de 38 años asentado en Viveiro desde niño, poco tiene que ver con el de Bert, aunque la esencia apenas ha cambiado: en una chimenea limpia el riesgo de incendio es casi nulo, mientras que si el hollín se acumula en las paredes empiezan los problemas. «Cando unha cheminea está sucia ou parcialmente obstruída, a estufa, a cociña ou a caldeira non van traballar correctamente, van gastar máis combustible do necesario para quentar o mesmo, e pode incluso que se sobrequenten, e iso acabará afectando á vida útil do aparato», explica este profesional, que empezó hace algo más de una década operando en A Mariña lucense y Ortegal y que ahora abarca toda la provincia de A Coruña y buena parte de la de Lugo. Forma parte de la Asociación de Deshollinadores de España, en la que solo figuran otras dos empresas gallegas.
Cuando algo va mal, «tanto se é unha cheminea de salón como de cociña, vai empezar a dar síntomas, vanse ensuciar os cristais co lume, vai queimar moito peor, quentar moito menos, arder de maneira irregular... e vai acabar ben cun atasco total ou, no peor dos casos, cun incendio», advierte. Esto último se repite cada invierno. Asegura que hace un par de semanas, con un fuerte temporal de viento, recibía varias llamadas diarias por incendios. «O vento fai que a aumente o tiro e a chama chega ás zonas sucias [...]. Unha cheminea que está facendo unha mala combustión, aínda que non haxa un perigo evidente pola inhalación dos fumes na casa, está expulsando gases moito máis contaminantes», indica. Por eso aconseja «sentido común» y acudir a un limpiachimeneas profesional «cando se ve que non está funcionando ben».
Su trabajo comienza y acaba con una vídeo inspección de la chimenea. «Fago unha revisión coa cámara para saber o tipo de feluxe que vai ter e as ferramentas que vou necesitar para limpala, despois vouna cepillando e vaise desprendendo. Unha vez limpa volvo meter a cámara para comprobar que queden as paredes limpas [se non hai que darlle con algo máis agresivo] e tamén ver se hai algún deterioro no conduto, algún ladrillo estalado ou, no caso dos tubos de aceiro inoxidable, que ás veces dobran ou abren lonxitudinalmente», describe. El coste es de 120 euros (IVA incluido), «igual para unha cheminea de salón, estufa de pellets, cociña...». Destaca que la leña es el combustible más usado, tras el bum de los pellets, por la subida que han experimentado, igual que ocurre con el gasoil.
Su clientela está repartida entre la zona rural (vivienda unifamiliar) y las áreas urbanas (casas y edificios). Es frecuente encontrarse chimeneas atascadas: «O máis común é atopar panais de abellas ou de avespas, niños de paxaros, cascotes de obra, iso máis en edificios, ramas...». Notó una mayor demanda durante la pandemia, «porque a xente botou máis tempo na casa e a estufa que antes se acendía ás seis da tarde pasaba case 24 horas funcionando». El Bert gallego viaja en furgoneta, equipado con los clásicos cepillos, algo más resistentes, y la última tecnología.