Este granjero de O Forgoselo baraja abandonar la producción convencional por la escasa rentabilidad
16 mar 2016 . Actualizado a las 05:00 h.David Arnoso, granjero de O Forgoselo, en San Sadurniño, lleva días documentándose sobre la normativa y los pasos necesarios para producir leche ecológica. «O bo que tería pasarme agora a ecolóxico sería garantir a recollida do leite e un prezo algo mellor que no convencional», comenta. En su caso, esta transformación no implicaría demasiados cambios ni un coste inasumible. «Xa estou en zona de Rede Natura, máis protexida, e xa fago pastoreo e ensilo a herba. Poucos pasos me quedan, agás o uso de abonos químicos, porque fitosanitarios xa case non emprego; o establo tamén me val tal e como está», explica. A partir del 1 de abril la firma Celta competirá con Lactalis en la compra de leche ecológica. «Teoricamente é positivo para os produtores. Agora mesmo [en ecolóxico] ofrécenche un prezo maior, 0,48 euros por litro máis calidades; é moitísimo máis, pero as vacas tamén producen menos, pola alimentación e porque ao non utilizar abono químico, só orgánico, os pastizais dan menos herba», indica. El cambio implica dos años de transición, «durante os que Celta e Lactalis che pagan cinco céntimos máis [que en convencional] por litro, mentres te adaptas, e despois os tres primeiros anos de produción ecolóxica, a 0,48». Pero Saavedra teme «que os contratos non se cumpran, porque xa sabemos como funciona isto». Por otro lado, para combatir la entrada de leche foránea propone que cada fábrica cuente con un veterinario oficial para controlar la materia prima que entra, y que el Estado retire las subvenciones a aquellas industrias que no compren la leche aquí. «O que lles interesa é abaratar o prezo e seguen traendo leite de fóra a esgalla», critica.