A Festa da Pisa da Castaña volve demostrar o seu poder de convocatoria na súa 25 edición

FOLGOSO DO COUREL





Centos de persoas asistiron ao festexo gastronómico na aldea de Froxán, onde se presentou unha nova asociación do sector
08 dic 2024 . Actualizado a las 10:45 h.A Festa da Pisa da Castaña do Courel demostrou de novo o seu poder de convocatoria na súa 25 edición, que se celebra este sábado na localidade de Froxán. «Hai moita xente que xa vén na véspera e na zona de aparcamento que está habilitada na aldea había cerca de corenta autocaravanas», explica Evaristo Méndez, presidente da asociación cultural Fonte do Milagro, que organiza o festexo gastronómico. A coincidencia coa ponte festiva da Constitución e unhas condicións meteorolóxicas favorables axudaron a que en Froxán se xuntasen centos de persoas. «O tempo acompañounos, porque foi magnífico para celebrar a festa», engade Méndez.
Como é habitual, a principal actividade da xornada foi a recreación do método tradicional de descascar as castañas, que son metidas nun saco que dúas persoas golpean repetidamente contra un tronco. Iso é o que se denomina propiamente a pisa. A operación complétase co chamado abandoxado, que consiste en axitar as castañas nunha bandexa de madeira —o bandoxo— para terminar de pelalas. As demostracións, ofrecidas pola mañá e pola tarde, foron seguidas con atención por numerosas persoas.
O programa de actos comprendeu un pregón a cargo do cantautor Emilio Rúa e a primeira presentación pública da Asociación Galega das Castañas e dos Soutos, unha entidade de recente creación que foi creada coa intención de dar máis cohesión a este sector.
Promoción do sector
Un dos obxectivos da nova asociación, segundo explicaron os seus promotores, é conseguir que a indicación xeográfica protexida Castaña de Galicia se amplíe a todo o territorio da comunidade. Ao festexo asistiu tamén o director da Axencia Galega da Calidade Alimentaria, Martín Alemparte, quen resaltou a calidade da castaña galega.
Os asistentes ao festexo tamén tiveron ocasión de degustar o denominado «menú do pisador» —a base de castaña seca cocida, panceta, chourizo e tarta de castaña—, do que se serviron unhas catrocentas racións. O programa completouse con actuacións musicais do grupo Aikirindo e cunha foliada libre.
A Festa da Pisa celebrouse por primeira vez en 1999, o mesmo ano en que se fundou no municipio de Folgoso do Courel a asociación que a organiza. Desde entón celebrouse anualmente de forma ininterrompida, coas únicas excepcións do 2020 e 2021, nos que tivo que ser cancelada debido ás restricións sanitarias. Por outro lado, os grandes incendios forestais que sufriu a serra do Courel no verán do 2021 destruíron parcialmente o souto de Froxán, que actualmente non produce suficientes castañas para consumir no festexo. Desde entón, dado que os produtores locais prefiren vender o froito en verde, os organizadores deben comprar a castaña seca no Bierzo.