
Unha empresa local fabrica doces elaborados coa receita tradicional de Xián
17 may 2024 . Actualizado a las 10:44 h.Desde o ano pasado, a empresa Pan Sacra S. L. fabrica e comercializa as galletas Sacrapastas, elaboradas segundo unha fórmula tradicional do municipio de Taboada. Trátase das galletas de Xián, que contan cunha longa tradición nesta parroquia. «A orixe das galletas está na casa grande de Xián, onde se fabricaban cunha máquina que chamaban ‘o ferro' e que os donos prestaban a outras familias para que cada unha as fixese na súa casa», explica Tamara Castro, responsable da empresa xunto coa súa parella, Emilio García. A máquina orixinal —continúa a empresaria— foi substituída despois por outra traída de Suíza que funcionaba con electricidade e que podía fabricar as galletas dunha forma moi parecida. Os ingredientes básicos eran fariña, manteiga, ovos e azucre, pero en cada casa de Xián tiñan a súa propia receita. «Había quen lles botaba canela ou vainilla, por exemplo», di Castro.
Os pais de Tamara Castro rexentaban a panadería Darío, creada en 1986, que vendía galletas tradicionais de Xián. «As que fabricaban as galletas eran unhas señoras pertencentes a catro familias que acabaron retirándose por motivos de idade e que nos cederon a súa receita», engade. Pero a máquina utilizada para fabricar os doces deixou de fabricarse en Suíza e ao non poder substituíla por unha nova, houbo que tomar unha decisión. «Pensamos en crear unha máquina nova, inspirada na orixinal, pero con máis capacidade de produción», di Castro. O dispositivo que desenvolveron desta forma os empresarios pode fabricar 24 galletas de cada vez, mentres que a máquina orixinal só podía facer catro. «Antes a produción era moi pequena e o mercado puramente local, pero nós quixemos ir máis alá de Taboada e por iso buscamos a maneira de producir máis», apunta a empresaria.
Os ingredientes
O ano pasado, durante a Festa do Caldo de Ósos de Taboada, os responsables da empresa presentaron por primeira vez as galletas Sacrapastas, fabricadas segundo a receita tradicional de Xián —que inclúe o limón, ademais da fariña, os ovos, a manteiga e o azucre— e a base de produtos especialmente seleccionados. «A fariña non leva conservantes nin aditivos, os ovos proceden dunha granxa de Xián e a manteiga é galega de calidade», resalta Tamara Castro. «As que facemos son galletas de Xián de toda a vida e preocupámonos para que teñan o mesmo sabor que as que se facían e se seguen facendo hoxe nas casas», agrega. Nos últimos meses, as galletas foron tamén presentadas nas feiras do viño de Chantada e Sober.
Na empresa traballan actualmente cinco persoas, incluíndo aos donos, e os seus labores non están divididos. «Facemos todos un pouco de todo, tanto na elaboración das galletas como no envasado ou no reparto», sinala Castro.
As galletas que fabrica a empresa taboadesa distribúense en tendas de toda Galicia dedicadas principalmente a produtos tradicionais e delicatessen. Os propios responsables encárganse da distribución e queren elixir eles mesmos os establecementos onde se vende o produto.
Un produto que busca identificarse de forma estreita coa Ribeira Sacra
Os fabricantes das galletas Sacrapastas poñen especial coidado en identificar o seu produto coa Ribeira Sacra, unha relación que é perceptible no propio nome do produto. Os deseños impresos nos doces —sinala Tamara Castro— están inspirados na decoración das igrexas románicas do territorio. «Os deseños baséanse en motivos como os rosetóns das igrexas», comenta. Na imaxe da marca aparecen a figura dunha xacia, un ser mitolóxico —medio humano e medio peixe— da Ribeira Sacra do Miño, e tamén unha follas de carballo. «O nome orixinal da Ribeira Sacra alude en realidade a un carballo sagrado e por iso quixemos utilizar este motivo», agrega.
Por outro lado, desde o pasado decembro, as galletas Sacrapastas contan co selo de calidade Artesanía Alimentaria, concedido pola Axencia Galega de Calidade Alimentaria. «Parécenos moi importante, porque este selo certifica que o noso produto é 100% artesanal», di a empresaria. «Pensamos que cantas máis galletas artesás de produción galega haxa no mercado, mellor para todos», agrega.