
La empresa artesanal fundada en 1971 versiona la repostería tradicional de Allariz, innova con sus dulces navideños y emociona con sus esculturas de chocolate
15 dic 2024 . Actualizado a las 05:00 h.Hace ya más de medio siglo que Josefina Rey (Lestrove, Dodro, 1937) y su marido, José Mosquera, que falleció en 1990, fundaron la repostería Fina Rei, «para poñer en valor os doces tradicionais de Allariz», a donde se habían trasladado con sus hijos una década antes. «Combinaron dous talentos: miña nai sempre cociñou moi ben, e meu pai sempre tivo moita capacidade para o deseño, controlaba de mecánica, forxa, torno... e para poñer en marcha o forno deseñou e fixo a maior parte das máquinas, a batidora, a de facer as obleas, a troqueladora, a de pelar as améndoas...», relata Miguel, el quinto de seis hermanos, que nació el mismo año que la marca Fina Rei (que empezó como Finarrei, nombre que mantiene la sociedad).
Alguna de aquellas máquinas continúa funcionando en el obrador que gestionan dos miembros de la segunda generación: Miguel (al frente del negocio desde los 23 años) y Marcos, el benjamín. En los inicios no contaban con un punto de venta propio. «Meu pai tiña a visión de comercializar fóra un produto de gran calidade que xa era recoñecido, e xerar negocio», explica el gerente. En el año 2000 compraron A Tropical, un antiguo tostadero de café reconvertido en tienda, en la ciudad de Ourense, que antes habían traspasado y que ya llevaba años comercializando sus productos (con Remedios Salgado); y poco después abrieron también en Allariz, «polo cambio que xa experimentara, cun matiz máis turístico, unha vila á que cada vez vén máis xente».
Las delicias de Fina Rei se pueden adquirir a través de la web, en sus dos tiendas y en otras de distintos puntos de Galicia especializadas en productos gourmet y delicatesen; y también llegan a hoteles y restaurantes. «Allariz é unha das vilas máis representativas en canto a repostería, porque ten unha serie de produtos moi particulares: a améndoa de pico, os melindres (unha rosquilla dura de améndoa tostada, azucre, un p ouco de fariña...), a torta real e o amendoado son as máis coñecidas», describe.
«Fomos os primeiros que envasamos os amendoados nun estuche, unha caixiña de lata [... ]; é un doce moi fino na boca (destacan as cualidades organolépticas) e había que transmitir esa idea de calidade e elaboración artesanal», subraya el responsable de la firma. A partir de esa base sólida «e esa inventiva e inconformismo» que habían heredado, introdujeron la bombonería: «Se xa temos o amendoado moi aprendido, pensamos que cunha boa cobertura de chocolate ía ser unha maridaxe moi boa...». Después lo combinaron con nueces, avellanas o uvas pasas, y esta «pequena empresa artesá» que apuesta por la materia prima ecológica y de cercanía, y la sostenibilidad —«xa hai moito tempo que escapamos do plástico»— , acabó creando su propia gama de turrones, «diferenciados, con ingredientes galegos, améndoas de Allariz, licor de herbas, marrón glacé, laranxa e canela, cava e limón...». Los turrones cautivan paladares: «Funcionan moi ben, o mellor é a fidelidade da xente que os proba... son fresquísimos, non empezamos a facelos ata o mes de novembro».
Legatum, el arte más dulce
Con once personas en plantilla y por encima de los 700.000 euros de facturación anual, la marca Fina Rei lanzó hace poco un singular proyecto, «un percorrido sensorial por cinco etapas da vida na súa versión máis doce: xénese, agarimo, díscolo, odisea e perenne», a partir de otras tantas obras creadas por los escultores Acisclo Manzano, Soledad Penalta, Arturo Andrade, Xosé Cid y Acisclo Novo. La firma alaricana de repostería ha replicado en chocolate las piezas, transformadas a través del envase, un cuidado estuche reutilizable, «nunha cápsula do tempo, unha oportunidade para gardar momentos do presente para redescubrilos no futuro». Creatividad y sabor que emocionan.