Mamá Teresa, el segundo empleo creado en Arzúa por una madre y su hija menor en torno a la repostería artesanal
ARZÚA
Ofrecen, entre otras delicias, tres variedades de turrón y, para las cestas de Navidad, es muy demandado su salchichón de chocolate
15 dic 2022 . Actualizado a las 08:39 h.Dice Andrea González Rodríguez que en su familia siempre hubo mujeres emprendedoras y echadas para adelante, empezando por su abuela, Felisa: «Se nacera agora, chegaría a presidenta do Goberno, polo menos. Era unha muller que sempre tiña ideas, moi dinámica, e a miña nai herdou dela iso. Sempre está pensando en proxectos novos e é unha persoa tremendamente creativa». De hecho, Teresa Rodríguez Rendo y su hija menor se hicieron socias hace 8 años, al frente de un negocio de repostería artesanal que se ha convertido en su segundo empleo.
«Mamá Teresa naceu no 2014. A miña nai é cociñeira nunha escola de formación profesional de Arzúa, o EFA Piñeiral. E acabou formándose en repostería nese mesmo centro no que traballa. Eu estaba acabando a carreira de Musicoloxía en Asturias e no 2015 volvía para aquí, polo que nos propuxemos crear un negocio xuntas de elaboración de doces artesanais, con ela encargada da parte reposteira e eu na da produción e comunicación. Ao comezo ocupeime de ir cos doces recorrendo os mercados de alimentación e feiras cantas había. Fixen moito quilómetro nese tempo e hoxe compaxino esta empresa familiar co meu outro emprego, como profesora dunha academia de reforzo educativo e de atención psicolóxica», relata una joven nacida en Santiago e hija de dos tourenses que se fueron a vivir a Arzúa hace ya 20 años, cuando ella tenía 9, por lo que se considera ya una arzuana de pleno derecho.
Explican que Mamá Teresa es un proyecto cocinado «a lume lento», que nació con la finalidad de «homenaxear e poñer en valor todas aquelas ensinanzas adquiridas arredor da cociña». «Traballamos día a día para ofrecer unha alternativa de calidade a todas as persoas que buscan un doce artesanal, único e distinguido», indican, pero además se enorgullecen de ser una empresa «que aporta valor e significación social», una empresa de mujeres —suelen colaborar con redes comerciales femeninas, como la Federación de Asociaciones de Mujeres Rurales (Fademur)— y asentada en el rural. Con su obrador en Ribadiso, «entendemos que no medio rural non só se poden aproveitar as materias primas e dedicarse ao sector primario, senón que tamén é posible crear un tecido de produción e unha economía rural», defienden.
En su caso, contribuyen a esta causa elaborando y vendiendo pastas, rocas de chocolate y otras delicias. Por esta época ofrecen hasta tres variedades de turrón: rústico (con almendras y frutos secos enteros, chocolate y praliné), de chocolate con leche y almendra, o crocante (chocolate y arroz inflado). Y, entre las cestas de Navidad, está muy demandado su salchichón de chocolate negro y galleta, que sin duda es el producto de Mamá Teresa que más llama la atención. La distribución de los dulces la hacen, fundamentalmente, a través de tiendas gourmet o del pequeño comercio; sobre todo, en la zona de Santiago, Arzúa y Melide.
Reconoce Andrea que el hecho no ser esta la única actividad que les sirve de sustento, por estar ambas pluriempleadas, resta un poco de presión y pueden disfrutar más de este proyecto familiar. ¿Y qué hay de mezclar la familia y los negocios? Ella confiesa que, «obviamente, non é o máis sinxelo habendo unha relación maternofilial, porque traballar coa persoa que te educou e que é unha figura de autoridade para ti pode complicalo todo se hai un conflito de intereses. Pero, en xeral, teño que dicir que a miña nai, con 60 anos, é unha muller moi actual e déixase guiar bastante, sobre todo no que ten que ver coas redes sociais e as cousas nas que non se manexa tanto». Por otra parte, en las fiestas familiares y ocasiones especiales nunca falta un dulce en casa. Y, personalmente, ella nunca se aburre de las rocas de chocolate, que come con gusto ya sea un día de celebración o no.