Fina y Juan, una vida de romería en romería endulzando las fiestas con rosquillas de Bama

Patricia Calveiro Iglesias
Patricia Calveiro SANTIAGO / LA VOZ

TOURO

Fina Blanco es la cara visible de Rosquillas Bama y la que más disfruta con la venta de cara al público: «Coñeces a xente de todo tipo, dende o máis rico ao máis pobre. Tenme comprado rosquillas desde o actual presidente da Xunta ata o paisano do lugar que vive cunha pensionciña pequena; e, cada un, te conta as súas cousas».
Fina Blanco es la cara visible de Rosquillas Bama y la que más disfruta con la venta de cara al público: «Coñeces a xente de todo tipo, dende o máis rico ao máis pobre. Tenme comprado rosquillas desde o actual presidente da Xunta ata o paisano do lugar que vive cunha pensionciña pequena; e, cada un, te conta as súas cousas». XOAN A. SOLER

De su obrador, en una pequeña aldea de Touro, salen entre 3.000 y 6.000 unidades al día

02 ago 2024 . Actualizado a las 05:00 h.

Una obra magna de repostería, de rosquillas con glaseado apiñadas, se eleva sobre una cesta de mimbre en el puesto de Rosquillas Bama desafiando las leyes de la gravedad. Esa dulce construcción, apoyada sobre una mesa, sobrepasa la cabeza de la vendedora. Ella, Fina Blanco García, le quita mérito: «Non é das máis grandes que temos feito. A máis ancha ten sobre 20 fentos». Lleva desde los 13 años trabajando en los negocios ambulantes que van de romería en romería. Lavó platos en una pulpería, sirvió churros... y, tras casarse con Juan Ferro, está al frente con él de la venta de este postre tradicional. Todavía siguen pidiéndole rosquillas por fentos y recuerda que, antiguamente, también se utilizaba como medida el conto.

Junto con otra vecina de Bama (Teresa), este matrimonio sigue endulzando las fiestas con un producto que ellos elaboran en una pequeña aldea de Touro de menos de 30 habitantes. «Igual que Pontecesures é famosa polos churros, Bama o é polas súas rosquillas», indica Fina. ¿Y qué tienen de especial? «A xente di que son como as que facía a súa avoa ou nai. Aínda saben moito a caseiro, porque a pesar de que industrializamos algo o noso obradoiro, segue habendo moitos procesos artesanais: enlatamos nós, todo o ovo pasa polas nosas mans e non utilizamos huevina nin máis químico que o lévedo... as fariñas e o resto dos ingredientes son naturais e non lle botamos nin conservantes nin colorantes. Cambiamos, iso si, o forno de pedra antigo por uns eléctricos e agora temos outras tecnoloxías: xa non amasamos na artesa de madeira, temos máquinas para cortar e mesas de aceiro para traballar», responde.

El negocio familiar lo puso en marcha la madre de Juan en el lugar de Bamela en 1979, hace ya más de 40 años, en la llamada casa de Duro. Entonces él andaba todavía en pañales y María Barreiro vendía las rosquillas que hacía en su horno de leña en las ferias para traer dinero a la casa, en un tiempo en el que se dependía casi exclusivamente del campo y de las vacas. «Aquí na zona xa había dúas señoras máis maiores ca ela que facían tamén rosquillas para vender nas feiras», relata la nuera de María, quien acabaría cogiendo su testigo. «Hai 10 anos que ela se xubilou e Juan xa a axudaba. El sempre foi o que amasa, dende pequeno, e eu ando cocendo, fago o baño, monto as cestas e vou a vender as rosquillas mentres el segue amasando», cuenta entre risas.

De su obrador salen entre 3.000 y 6.000 unidades diarias y por esta época el trabajo se multiplica, por lo que Fina ayuda también amasando y Juan de cara al público. Tienen dos personas contratadas y hasta cuatro puestos para cubrir la demanda en fechas señaladas. «Aínda que vendemos todo o ano, a tempada forte é de maio a setembro, e practicamente saímos a diario. Polo Carme ou o San Benito hai celebracións en todas partes e toca traballar en catro sitios á vez», constatan en Rosquillas Bama. Su producto va de fiesta en fiesta por las cuatro provincias gallegas, incluso llegó al municipio leonés de Cacabelos, «pero onde mellor se vende a rosquilla de Bama, a de anís de toda a vida, é na zona de Santiago, en O Milladoiro, Oroso, O Pino...», constatan. Además, ellos también hacen rosquillas de chocolate y nata o su Santiaguiño, un buñuelo al horno con un baño secreto.

Reconoce el matrimonio que es difícil resistirse a la tentación de comer rosquillas cuando trabajas a diario con ellas y en su casa no las han aburrido: «Cando as estamos bañando no azucre quente é raro que non metamos algunha na boca». Aunque por ahora no hay un relevo generacional asegurado, no es algo que hayan descartado del todo porque «a vida dá moitas voltas». ¿Y piensan que este postre tradicional puede llegar a desaparecer algún día? «Festas sempre as vai haber, xa sexan relixiosas ou populares. É certo que entre os nosos clientes hai moita máis xente maior, porque son os que veñen á misa e a romaría, pero aos novos tamén lles gustan as rosquillas... as mulleres embarazadas vanos acostumbrando dende que os teñen na barriga», contesta divertida Fina.