Hogar de marineros y madrugadores, sigue al pie del cañón con café y comida para llevar
09 feb 2021 . Actualizado a las 14:35 h.Hay quien asegura que vende los mejores bocadillos de jamón asado de Ribeira. Lo cierto es que no están nada mal. Pero eso ya es cuestión de gustos. De lo que no cabe duda es que, si cerrase sus puertas, decenas de marineros y mariscadores saldrían a faenar sin ese necesario café para despertar la mente y calentar el cuerpo. No ha sido un proceso sencillo, pero el Bar Bahía ha logrado reinventarse y sobrevivir a la pandemia. Ni las últimas restricciones le han obligado a bajar la persiana. Ahora toca café para llevar y comida a domicilio. Han aceptado el reto de resistir al covid al pie del cañón. Tras la barra, sea como sea.
«Hai mariñeiros, comerciantes, comerciais e moita máis xente que segue traballando e que leva moitos anos vindo aquí coller o café. Ao fin e ao cabo hailles que dar servizo». El que habla es Sergio Fernández, quien regenta este icónico local de Santa Uxía, y que explica cómo ha ido un año que nadie olvidará: «Cando foi o confinamento falamos co alcalde para abrir e darlle servizo á xente do mar. Ao final non o fixemos por compañeirismo, parecíanos un pouco egoísta estar nós traballando e que o resto dos locais tiveran que estar pechados». Ese período, explica, fueron sus primeras vacaciones en 23 años. Las aprovechó hasta que el Gobierno permitió volver a salir de casa: «Esperamos un par de semanas. Tíñamos dúbidas de cómo respondería a xente e, ademais, estivemos meu irmán máis eu pintando e reparando algunhas cousas. Abrimos un luns e xa tiven que chamar á xestoría para que me sacara á xente do ERTE».
Gran acogida
Por su ubicación, en pleno Malecón y cubierto por los soportales del edificio de la caja de ahorros, el Bahía se convirtió en el punto de encuentro durante el verano: «Deunos moito a vida a terraza. O concelleiro Ramón Doval díxonos que non había problema sempre que estiveran as mesas separadas. Aínda mandei a un traballador comprar un metro. Por nós que non fose, non queríamos ter á Policía enriba nosa. Era polo ben de todos e decidimos poñer a 2,30 metros de distancia unhas mesas das outras».
El hostelero confiesa que «a xente respondeu moi ben. Levamos 21 anos abertos e houbo algún complicado; este xa raro. Mentres puidemos traballar defendémonos moi ben. Agora, coas novas restricións empezas a sentir a presión. Cando tiñamos a terraza aguantamos con todo o persoal. Intentas non cargarlle a culpa ao empregado e tampouco vas facer 15 horas ao día, tamén tes unha familia».
Aunque confiesa que «hai momentos nos que te preguntas que pinto aquí, igual despois tes unha hora e pico de moitísimo traballo e xa compensa. Onte á noite [por sábado] tiven que chamar á miña muller porque non daba abasto cos pedidos para levar».
Ese es el camino que ha elegido el Bar Bahía para esta nueva etapa de restricciones: cafés para llevar y raciones y bocadillos a domicilio: «Agora que temos máis tempo metemos racións, por exemplo de polbo, e tamén unhas croquetas de centola que están tendo un exitazo. A masa faina miña avoa. Intentas darlle unha volta máis. Non é cuestión de facer unha América, pero vas preparando o terreo para cando volvas á normalidade».
El futuro
El hostelero reconoce que «teño a esperanza de abrir o día 17 como está previsto, pero a presión hospitalaria está bastante disparada. Veremos se podemos traballar. Van quedar moitos compañeiros no camiño. Dos que coñezo en Ribeira ningún dubida en arrancar. Este é un pobo no que a xente responde, o noso carácter é de estar na rúa e socializar. Os que o van pasar peor son os da noite, os do ocio nocturno. Ata que baixen os contaxios a ver cando lles deixan abrir».
Aunque la plantilla la conforman siete personas, esta temporada Sergio Fernández está solo de lunes a viernes a partir de las cinco de la madrugada: «Boto a mañá, pero non queda outra. O aluguer non cho perdoan. Estou cubrindo gastos, pero sigo atendendo á xente. Algo hai que facer. Incluso levamos comida a talleres. É unha pena que non teñan onde comer un menú».
Mientras ellos sigan abiertos, por lo menos sí habrá café caliente y el famoso bocadillo de jamón asado para llenar el estómago. El Bahía también sigue al pie del cañón; hay que resistir a la pandemia del covid.