«Teño pescado 52 salmóns no Ulla nun ano»

Rocío García Martínez
rocío garcía A ESTRADA / LA VOZ

DEZA

Miguel Souto

El veterano pescador Salvador Ortega está convencido de que los reducidos cupos actuales de pesca «non serven para nada»

29 dic 2024 . Actualizado a las 05:00 h.

El salmón escasea en el Ulla. El rey del río se deja ver cada vez menos y el departamento autonómico de Medio Ambiente reduce cada vez más el cupo máximo de capturas permitidas. En el año 2023 podían pescarse 30 ejemplares en el cauce fluvial. En el 2024 el tope se bajó a 15 y, para la próxima temporada, se ha fijado un máximo de siete salmones.

La cifra les parece ridícula a algunos pescadores veteranos del Ulla. Como a Salvador Ortega García (Couso, 1948), que nació con un pie en el río y lleva más de cincuenta años arrancándole salmones. Ha perdido la cuenta de cuántos, pero se cuentan por cientos.

Salvador vivió la época gloriosa del Ulla, cuando los salmones subían a montones y no hacía falta ni saber pescar para llevarse uno al cesto. El estradense se inició en la pesca con 8 o 9 años. No había mucho más que hacer en la aldea, así que el Ulla era el gran parque de atracciones de todos los niños ribereños. «Iamos bañarnos e a pescar. A auga estaba limpa e os croios brillaban coma cristais. Parecía que había un espello no fondo», recuerda el pescador.

«Daquela non tiñamos cana. Colliamos unha póla de mimosa, que era o que tiñamos máis cerca da casa. Cortabámola por baixo, poñiámoslle metro e medio de sedal, dous plomos, un anzuelo cunha miñoca e a pescar», explica Salvador Ortega. «Iamos desde Barco a Pontevea e, desde alí, río arriba pescando ata cerca de Santeles. Por alí había unha casa que facía tortillas e despois pasábannos en barca á parte de Pontevedra e volviamos. Pero moito antes deso xa tiñamos o cesto cheo de troitas e reos. Non había onde meter máis», recuerda con nostalgia.

En la pesca del salmón Salvador se inició en torno a los 17 años. No le venía de familia, pero se le dio bien enseguida. «Meu pai non era un gran pescador nin ía moito ao río, pero ten collido algún salmón. Daquela, dos que xa desovaran, collías os que querías. Había salmóns, zamborcas, troitas, reos... Ata había anguías e lampreas. O río estaba cheo de peixe», cuenta el veterano. «Agora non hai máis ca uns cormoráns comendo o pouco que hai. Comen seguido e non deixan nada», asegura.

«A mediados dos anos oitenta, o Ulla ía cheo de peixe. Eu no 86 pesquei 52 salmóns. Ía moito ao río e, en media hora, sacaba os dous ou tres que se permitían daquela por día e pescador. Nada máis botar a cana xa picaban. Téñolle levado moitos ao restaurante Nixon. Daquela no río Ulla había máis de 10.000 salmóns. As presas aguantábanos e ademáis non viña tanto pescador de fóra. Os 52 foron o meu récord, pero noutros anos podía pillar vinte ou trinta. E non era eu só. Todo o mundo collía salmóns», cuenta Salvador.

El pescador tiene una teoría sobre la merma del salmón en el Ulla. «Romperan unhas minas en Touro. Intentaron conter os residuos, pero empezou a chover e a auga arrastrou todo aquilo que fixeran para contelos. Era todo un veleno. Non só morreu o peixe. Tamén morreron as árbores», cuenta. «Despois foron vindo os que estaban no mar e colleron medio cento de femias e puxéronas para repoboación en Ximonde, pero en agosto subiron as temperaturas e morreron. Aí foi cando deixaron de verse salmóns no Ulla. En varios anos non se pescou un», explica. El pescador constata que, en los años siguientes, la pesca se fue recuperando, aunque nunca volvió a ser lo mismo.

Salvador, que ha pescado el campanu del Ulla muchas veces, lamenta el declive de la pesca. «Xa non hai nin tantos salmóns nin tan grandes. Eu o máis grande que pillei foi un de 13 quilos. Era un macho e era moi longo. Tíveno que meter no conxelador de esquina a esquina, que non me cabía», cuenta.

Pesca libre

El veterano es muy escéptico con los cupos de captura que fija la Xunta para intentar proteger la población de salmón. «Non serven para nada», asegura tajante. «O que tiñan que facer é deixar pesca libre, como fan noutros lados. Se colles 10 salmóns é porque entraron 50. Non lle fai mal ningún. O que se fai non ten sentido. No Eo, por exemplo, en Galicia tes un tope e en Asturias pescan libremente nos mesmos cotos», dice.

Para Salvador Ortega, la solución para incrementar la población de salmón está en otro lado. «O que hai que facer é limpar o río e tirar a minicentral que impide que o salmón suba a desovar ao río Deza, que ten augas boas, limpas e frescas. No Ulla o peixe ten pouco sitio para desovar e ademáis tampouco son as mellores augas», asegura.

 

El estradense lo tiene claro. Según asegura, el sabor del salmón salvaje del Ulla no tiene nada que ver con el de piscifactoría. En su casa, por tradición, en la fiesta de Couso se come siempre salmón salvaje.

La diferencia de sabor tiene un precio. El kilo de salmón autóctono, que no se encuentra el súper, puede rondar los 100 euros. La pasada temporada, un cliente pagó por uno de seis kilos 600 euros.