Patrocinado porPatrocinado por

SOS de los productores de faba de A Mariña que perdieron el 80% de la producción de este año y demandan ayuda a la Xunta

La Voz

AGRICULTURA

XAIME RAMALLAL

En A Mariña y Galicia se cultiva casi el 30% de la faba que se produce en España y en Asturias ya están planteándose importar faba de Bolivia; el SLG solicita una reunión urgente con Medio Rural

05 dic 2024 . Actualizado a las 15:03 h.

«Comezamos decembro con malas novas para as produtoras e os produtores de faba, xa que van rematar o ano con perdas de máis do 80% da colleita. O problema foron sobre todo as enfermidades do cultivo polas chuvias constantes todo o verán na zona da Mariña, non houbo 3 días seguidos sen que non chovera».  Quien habla es la secretaria general del Sindicato Labrego Galego-Comisións Labregas, Isabel Vilalba Seivane, que es además productora de faba de Lourenzá. 

«A humidade e a calor axuda a que proliferen moitas enfermidades, isto fai que os fungos afecten moito máis nun cultivo como a faba", engade. Neste momento hai unha situación xeneralizada onde a maioría das produtoras e dos produtores de faba teñen menos do 20% da colleita que terían outros anos, é dicir, que se perdeu máis do 80% da colleita», afirma Isabel Vilalba.

Desde el SLG, ante esta situación, solicitan una reunión urgente con la Xunta de Galicia para abordar dos frentes, por un lado ayudar a los productores de faba y por otro investigar para eliminar las plagas: «Dende o Sindicato Labrego Galego-Comisións Labregas solicitamos unha xuntanza coa Consellería do Medio Rural para demandar un plan de apoio ás persoas produtoras de faba con axudas específicas, por unha banda, e, tamén, que se poña a andar un proxecto de investigación para axudar a combater as enfermidades do seu cultivo».

Estás pérdidas afectan a todos los productores de faba de A Mariña lucense, no solo en Lourenzá, como explica Isabel Vilalba Seivane: «Aínda que se chaman fabas da Lourenzá trátase dunha produción que engloba o territorio da Mariña, de feito estímase que se produce na Galiza o 30% de toda a leguminosa que hai no estado español, e a maioría incluso está na Mariña", sinala Isabel Vilalba. A zona de produción, almacenamento e envasado da faba abarca o territorio da Mariña Luguesa -A Mariña Occidental, A Mariña Central e A Mariña Oriental-, que engloba os concellos de Alfoz, Barreiros, Burela, Cervo, Foz, Lourenzá, Mondoñedo, Ourol, A Pontenova, Ribadeo, Trabada, O Valadouro, O Vicedo, Viveiro e Xove. No mercado de Lourenzá véndense arredor de 600.000 kilos anuais de faba».

«Dende o Sindicato Labrego Galego consideramos que estamos nun momento de inmensa dificultade para esta comarca e que a problemática afecta dunha maneira importante a moitas persoas produtoras e á economía de toda a Mariña, por iso solicitamos con urxencia unha entrevista coa Consellería do Medio Rural para tratar posíbeis solucións. "Cómpre sacar unha liña de axudas para as produtoras e os produtores ante as perdas, pero tamén é fundamental que se estableza unha liña de traballo para axudalas con toda esta situación de enfermidades que afectan ao cultivo derivando tamén de todos os cambios que está habendo no clima»,  concluye esta productora de faba y además secretaria del SLG, Isabel Vilalba Seivane.

En Asturias ante la falta de faba este año están planteándose importar faba, entre otros lugares de Bolivia.