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El coruñés que sueña con tener una granja láctea en Mazaricos

Xoán Ramón Alvite Alvite
xoán ramón alvite MAZARICOS / LA VOZ

GANADERÍA

Carmilo Varela
Carmilo Varela

Camilo Varela, que nunca ha tenido contacto con el sector, lleva un mes formándose en una explotación gala de Normandía

07 jun 2024 . Actualizado a las 13:59 h.

La suya es, con las cifras en la mano, una vocación en serio peligro de extinción. De hecho, cada día desaparece una ganadería láctea en Galicia debido, principalmente, a la inexistencia de relevo generacional. Un asunto que tendría fácil solución de haber más jóvenes como Camilo Varela (A Coruña, 2007) quien desde muy niño tiene claro que quiere ser ganadero y poder vivir en el campo rodeado de sus propias vacas. Se trata de un deseo que tampoco resultaría tan extraño de no ser por el hecho de que nunca ha tenido más contacto con el sector que las esporádicas visitas de fin de semana que realizaba a la casa de su abuelo materno en la aldea mazaricana de Lago.

«Acórdome que só tiña tres vaquiñas do país e outras dúas de leite, pero para min era unha felicidade estar con elas cando iamos a Mazaricos calquera fin de semana. A verdade é que dende aquela nunca tiven contacto co sector, pero o meu soño é ter unha granxa de vacas», explica este estudiante de primer curso del grado medio de Producción Agropecuaria en el Centro de Promoción Rural EFA Fonteboa, de Coristanco.

«Estou no mellor sitio posible para conseguir o meu soño, porque para ser gandeiro hai que ter unha formación ampla e aquí non só ensinan o que sae nos libros», dice el joven, que destaca las posibilidades que le ofrece este centro a la hora de realizar prácticas en empresas del sector o incluso conocer las realidades de otras regiones de Europa.

Tanto es así que lleva más de un mes en una granja situada en la región francesa de Normandía donde, además de colaborar en el trabajo diario, conoce los pormenores de asuntos que pueden resultarle tan relevantes para su futuro laboral como la diversificación de producciones, la importancia de la base territorial o el trabajo cooperativo.

«Estou nunha gandería que ademais de ter cen vacas leiteiras, tamén engorda os seus becerros das razas Angus e Belgian Blue, algo pouco habitual nas granxas lácteas de Galicia. Ademais, tamén crían 20.000 polos e, por se fose pouco, o abono das dúas explotacións se aproveita para unha cuarta actividade, o cultivo de trigo». Este apasionado del mundo rural no oculta su sorpresa por las grandes extensiones de terrenos disponibles en el entorno de la localidad de Notre Dame du Touchet, donde se ubica la granja.

Ordenación del territorio

«O que mais me sorprende son as grandes extensións de terreo que hai aquí e a boa ordenación que teñen do territorio. Aspectos que, sen dúbida, axudan enormemente a mellorar a rendibilidade do sector agrogandeiro. Tamén é relevante o interiorizado que teñen o traballo e a xestión en común, as compras conxuntas de pensos, abonos e maquinaria agrícola ou os grupos de estudios de custos», señala este aprendiz de ganadero que cree que muchas de las cosas que está experimentando en su estadía gala pueden ser perfectamente extrapolables a Galicia. «Penso que temos marxe para diversificar. Igual é posible ter algo menos de vacas e máis polos ou porcos. Igualmente podemos mellorar no tema asociativo porque xuntos somos máis fortes que indo cada un polo noso lado».

En un par de semanas, Camilo volverá a Galicia a proseguir con sus estudios —su deseo es continuar en el centro hasta completar el ciclo superior de Ganadería y Asistencia en Sanidad Animal— como paso previo a cumplir el sueño de montar su explotación. Un reto que, pese a las dificultades que históricamente atraviesa el sector, dice no asustarle demasiado porque su ilusión por el campo es mucho mayor.

«Sei que é unha profesión dura que require de moito sacrificio, pero estou seguro que é unha vida que compensa sobradamente. No meu caso, cada día me sinto máis orgulloso de todo o que vou aprendendo, sobre todo aquí en Francia, lonxe da casa. Dende logo, non hai coma viaxar para abrir e expandir a mente».