Toques nostálgicos, marroquíes y de la huerta local listos para engullir en Boqueixón
BOQUEIXÓN
La santiaguesa Lucía Penedo viene de una familia de hosteleros y juntó sus grandes pasiones en una tienda de comida casera, A Cociña de Lucía
08 dic 2024 . Actualizado a las 05:00 h.De familia hostelera, Lucía Penedo García lleva la profesión en el ADN. La santiaguesa, que a punto está de cumplir los 45 años, recuerda que su padre ya tenía un restaurante, El Refugio (en la rúa Puente La Reina), en el que la especialidad era el cochinillo. Ella solía trabajar allí y, de los cuatro hermanos, tres acabaron dedicándose a la hostelería. Lucía ya apuntaba maneras en la cocina de joven y recuerda que sus amigas siempre la animaron a sacar partido a este talento: «Con vintepico anos, fun das primeiras que me independicei. Invitábaas ao piso e cociñaba para elas unha vez a semana. Poñiamos un bote e ían probando a miñas recitas. Eran os meus coelliños de indias, por así dicilo». Y, aunque estudió en la escuela de hostelería de Lamas de Abade, su carrera profesional tomó otro sendero antes de hacer de los fogones su medio de vida definitivamente.
«Din algún bandazo polo camiño. Fun profesora de natación ata a pandemia», comenta entre risas. «A miña irmá maior, Silvia, e máis eu collemos A Granxa do Xesto. Logo empecei a traballar na piscina do Squash, no Milladoiro (Ames). Compaxinei as dúas cousas durante un tempo, pero despois escollín a piscina», relata. Durante la desescalada de la alarma sanitaria por covid volvió a las cocinas para traer ingresos a casa. Estuvo seis meses en el centro de Aspas, en San Marcos. «E un día, de camiño a casa, vin un local que me encheu o ollo en Lestedo, en plena estrada xeral, onde abrín hai xa tres anos unha tenda de comida caseira, A Cociña de Lucía», relata una mujer que hace 16 años se mudó a Santa Cruz de Ribadulla, en Vedra, para vivir «nunha casiña súper bonita no campo».
Aquí es donde descubrió los placeres de la vida en el rural y su otra gran pasión, la agricultura. «É algo que me apaixona e teño as miñas hortas. Delas saen moitos ingredientes que levan os pratos que fago para os meus clientes e, os que non teño eu, téñenos outros veciños da aldea a cambio do que a min me sobre. Teño que darlles as grazas, porque sempre teñen algo que ofrecer e cociñar. Con eses tomates e grelos, todo iso que me traen, dálle un toque especial. O sabor dun guiso cambia moitísimo con produtos da casa e eu traballo todo en ecolóxico», destaca Paula. «A min gústame facer a cousas a modiño, con aceita de oliva, como facía mamá, e fago pratos pensando tamén na xente vexetariana e vegana», aclara.
Y, otra de las características que distingue al negocio es su toque especiado. Hace dos años contrató a una trabajadora marroquí, Noura, quien ha incorporado los sabores de la cocina marroquí en platos y postres, además de aportar a Lucía una calma que agradece una emprendedora que se define a sí misma como «impetuosa». Estas propuestas se mezclan con platos de infancia de la santiaguesa, como las pechugas rellenas de jamón y queso con salsa de puerros que le hacía su madre (Carmen, la cocinera de la casa), con la receta de la tarta de chocolate más codiciada de Santiago (la del Airas Nunes, donde sustituyó puntualmente a sus hermana como repostera) o dos de las propuestas que más triunfan entre sus clientes, sus carrilleras estofadas al vino tinto o sus arroces.
Para emprender invirtió todos sus ahorros, recuerda Lucía: «Ao principio, dinche que vai ser unha inversión. Pedín subvencións e tiven moita sorta. Grazas a iso, e co apoio da miña familia, puiden montar o negocio. Capitalicei o paro e tres anos que van xa». El recibimiento, señala, fue bastante bueno, aunque era consciente de que «unha tenda de comida caseira en Lestedo funciona distinto que en Santiago porque, ao final, non hai tanta xente e moita dela leva un ritmo de vida máis desacelerado, que lle permite cociñar a ela mesma».
Para ella, una de las claves de haber conseguido consolidarse, fue la cercanía. «Raro é que non saiba como se chama a persoa que atravesa a porta. O primeiro para min é saber como está. Iso é o bonito dos pobos. E xa sei quen quera a paella sen langostinos ou sen sal».
Además de sus recetas saladas, ofrece variedad de postres, entre los que triunfa la tarta Sacher, la de queso al horno y la de algarroba. «É un saber que non coñecen moitos, sabe riquísimo e senta moi ben. Non ten tantos excitantes como o chocolate e, ao ser un legume, agradécese».
Cuando llega la Navidad, A Cociña de Lucía ofrece menús para las cenas y comidas de los días festivos. Hacen seis primeros platos y otros seis segundos, a escoger, más postre por 30 euros. «É unha axuda para moita xente xa maior, que era a que cociñaba para as familias e grupos. E moitos clientes incluso cean os segundos en Noiteboa e gardan os primeiros para Nadal, ou só engargan os segundos». El año pasado rondaron los 150 menús «e case toleo», afirma. En esta ocasión, irá cogiendo reservas hasta que vea que ya desbordan sus capacidades y, por ahora, ya hay sobre medio centenar. Así es cómo Lucía se ha colado en las celebraciones familiares de la comarca santiaguesa.