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«Nos cursos fago de nai, dou as pautas personalizadas para facer o mellor café»

Margarita Mosteiro Miguel
Marga Mosteiro SANTIAGO / LA VOZ

SANTIAGO CIUDAD

XOAN A. SOLER

El establecimiento de Jacobo Abeijón en Santiago, además de formación, ofrece las mejores variedades de América y África

21 ene 2023 . Actualizado a las 05:00 h.

Aprender a preparar un café como el mejor de los baristas ya está al alcance de todos. En la rúa dos Concheiros, en Shot Me Coffee, Jacobo Abeijón Lojo está dispuesto a dar las claves para sacar el máximo rendimiento a la cafetera, tanto la clásica italiana como las de filtro, y sorprender a amigos y familiares. «Unha das claves é mercar un café de calidade», pero también «hai unhas receitas cunhas cantidades concretas para cada tipo de café e os gustos de cada quén». Los cursos de formación son «personalizados, porque os gustos son moi diversos», explica. En las clases personalizadas, «fago un pouco de nai, para ensinar a facer o mellor café tanto a xente para consumo propio como a traballadores de hostalaría para marcar a diferenza». Este joven barista de 32 años, natural de Rianxo, se lio la manta a la cabeza, y después de un tiempo vinculado a la hostelería y de su paso por Palma de Mallorca, decidió poner en marcha «un concepto que non hai en Santiago, porque é máis que un sitio onde tomar ou mercar un café. Os nosos son de especialidade, é dicir, a clave é a calidade. Vén de produtores que teñen respecto pola biodiversidade e poñemos en valor a rexión de procedencia. Hai menos intermediarios». Este pasado verano, con solo unos días de apertura, los peregrinos y turistas que visitaron Santiago acudieron a este comercio para comprar café, «porque o concepto de especialidade ten moi boa acollida e prensa fóra. Os veciños de Santiago tamén están descubríndonos. Os comentarios en Google están sendo moi bos, o que é de agradecer». Si bien las variedades disponibles en su comercio pueden variar en función de la temporada del año, «sempre temos variedades especiais de Colombia e Brasil, que non as atopas en supermercados, pero que as temos todo o ano; e logo outras de Kenia, Ruanda, Guatemala, México, Costa Rica ou Etiopía, que é un dos mellores para min». Jacobo destaca de sus productos «o trato directo co cafetal, o que permite protexer a rexión de orixe e pór en valor a súa produción». Además de comprar el café para experimentar en casa, Jacobo ofrece cafés en el local con o sin dulces artesanos, así como brunch con frutas, yogur y otras viandas artesanales y elaboradas en el momento, que enamoran a turistas y compostelanos.