La familia repostera de Vedra que convirtió su aldea en un lugar de peregrinación durante las fechas señaladas

Patricia Calveiro Iglesias
Patricia Calveiro SANTIAGO / LA VOZ

VEDRA

Marina Silva muestra algunos de los productos navideños que elaboran de forma artesanal en Forno San Xián, un negocio familiar que lleva el nombre de la parroquia vedresa en la que viven y trabajan.
Marina Silva muestra algunos de los productos navideños que elaboran de forma artesanal en Forno San Xián, un negocio familiar que lleva el nombre de la parroquia vedresa en la que viven y trabajan. CEDIDA

El panetone y turrón de pistacho son los productos estrella de la temporada en Forno de San Xián, junto con su tarta navideña y el roscón de Reyes

19 dic 2024 . Actualizado a las 05:00 h.

Una familia repostera de la parroquia de San Xián de Sales, en Vedra, ha convertido su aldea en un lugar de peregrinación durante las fechas más señaladas. Hasta Paradela, con poco más de 200 habitantes, acuden no solo los vecinos de la zona sino también otras comarcas y provincias (A Estrada, Santa Comba, Sigüeiro, Lalín e incluso Pontevedra o Noia) en busca de un dulce especial para una celebración.

«Empezamos no 2011 facendo repostería. A pesar de chamarnos Forno de San Xián, nunca cocemos pan. Pouco a pouco fomos ampliando o noso repertorio de doces artesanais, pero quizais o que nos fixo máis coñecidos foron as nosas tortas personalizadas, cun debuxo ou decoración diferenciadora, feitos sempre a man e non unha simple impresión. Ademáns, desde o inicio tivemos un forno específico para facer produtos sen glute e agora contamos cun obradoiro dedicado só a iso. Sempre houbo casos de celiaquía na familia. Casualmente, eu e maila miña filla somos celíacas, polo que temos moi presente esta demanda, que é o colmo do pasteleiro, como me din sempre os clientes», explica Marina Silva.

Con cierto pudor y modestia esta enfermera titulada de 36 años habla de cómo empezó y fue creciendo el negocio familiar: «Comezamos a miña nai [María José Peña] e máis eu, na antiga crise. Daquela eu tiña 23 anos e ela 42 e fixemos do noso hobby unha saída laboral para saír das listas do paro. Logo, sumouse o meu irmán pequeno, Julián. Cando quedei embarazada necesitabamos un reforzo e el estudou Hostalería en Lamas de Abade». Recuerda Marina que empezaron de cero, en la parte de atrás de su casa y posteriormente hicieron una ampliación. «Seguimos sendo moi humildes. Nós non temos un mostrador cun abano enorme de doces en exposición porque traballamos só por encargo. Somos tres e temos unha capacidade de produción pequena, polo que nos centramos en facer todo fresco, no día e nas mellores condicións», subraya esta repostera titulada (sacó estos estudios compaginándolos con el trabajo en el Forno San Xián).

Constata que el suyo es un negocio en el que la temporada manda y por esta época ofrecen un surtido de lo más tentador. «Temos bastantes variedades de turrón, feitos todos por nós cada semana. O de pistacho é o rei, o que máis gusta, pero tamén hai xente vén ata esta aldea do rural só polo turrón de ron con pasas ou de abelás, de limón, café, froita, tofe.. e estando onde estamos é complicadísimo.. A medida que foi chegando a moda dos panetone, comezamos a facer os clásicos de froita e chocolate. Agora temos 6 distintos e son nun molde máis grande do habitual, dun quilo de masa. O ano pasado empezamos co panetone de pistacho e quitoulle o posto ao de 3 chocolates. Aproveitando as elaboracións dos turróns soemos facer bombóns divertidos polo inverno, que se saen do normal. En vez dos típicos troncos de Nadal, temos tortas  de Nadal máis altas, de estilo americano, cun chocolate simulando o tronco e foron un exitazo. E hai, ademáis, pastas de té con forma de campana, de botiña e outros motivos navideños. Son cousas pensadas para regalar ou para destacar na mesa os días de festa porque a todos nos gusta rematar o ano de forma especial», subraya. Con todo, admite la repostera vedresa que en su caso se cumple el dicho de en casa de herrero, cuchillo de palo: «Nós acabamos a maior parte das veces comendo as beiras que sobran cando cortamos os turróns ou o que o cliente non come. Xa di o meu pai que parece mentira que tendo unha pastelería cheguemos a Noiteboa ou Noitevella sen un doce como deus manda para nós».

Como Forno de San Xián trabaja tanto para restauración como para particulares, admiten que estas alturas del año «andamos xa a tope e con marxe para coller poucos pedidos máis». Y de cara a Reyes andan ya muy demandados sus roscones, en los que una vez más buscan salirse de la norma: «Nunca lle botamos froita nin facemos os típicos recheos de crema. Haino bañados de chocolate e relleno de Kinder, de Ferrero... e facemos presentacións moi vistosas. A verdade é que moitos padriños están xa abonados aos nosos roscóns de chocolate porque é o único que lles gusta aos seus afillados, polo que din. O roscón de pistacho, que tamén saíu por Pascua, triunfa bastante».